”ZIUA BRÂNCUȘI”:19 FEBRUARIE 2021

Potrivit Legii nr. 305/2015, ziua de 19 februarie a fost declarată sărbătoare națională „Ziua BRÂNCUȘI”. Vineri, 19.02.2021, Asociația Națională Cultul Eroilor „REGINA MARIA” (A.N.C.E.”REGINA MARIA”), filiala Municipiului BUCUREȘTI, l-a omagiat pe Constantin BRÂNCUȘI-sculptorul sufletului românesc, la statuia acestuia din Parcul HERĂSTRĂU, realizată de sculptorul Ion IRIMESCU.

La eveniment au participat membrii Asociației, elevii Cercului Cultul Eroilor „VIILOR”,      colonel (r) Eugen LAZĂR, prim-vicepreședintele filialei BUCUREȘTI a A.N.C.E.”REGINA MARIA”, generalul brigadă (rtr) Grigore BUCIU, vicepreședinte al A.N.C.E. „REGINA MARIA”, flautistul Nicolae MAXIM, de la Filarmonica George ENESCU, scriitoarea Evelyne Maria CROITORU, membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala BUCUREȘTI, pictorița Ecaterina MIHAI, actrița Doina GHIȚESCU, părinții elevilor și fotograful Roza ZAH.

Domnul colonel (r) Eugen LAZĂR a prezentat ”imaginea țăranului din Carpați plecat în lume”, amintind de anii petrecuți de BRÂNCUȘI la Paris (prince-paysan), despre numeroasele cărți scrise cu privire la arta lui.

Domnul general de brigadă (rtr) Grigore BUCIU a ținut o scurtă prelegere despre Omul, locurile natale, amănunte deosebit de importante, amintiri din viața cotidiană a sculptorului. A amintit de Ansamblul Monumental de la Târgu Jiu (Masă Tăcerii, Coloana Infinitului și Poartă Sărutului) construit în memoria soldaților căzuți în Primul Război Mondial, dispunerea elementelor acestuia pe o axă ce leagă răsăritul de apus, aidoma vieții, elemente ce unesc pământul cu cerul.

Doamna Lucretia NECHIFOR a făcut cunoscut patrimoniul artistic, amintind numărul lucrărilor (720 de sculpturi, peste 420 desene și alte obiecte de interes) realizate de artist de-a lungul celor 50 de ani de activitate. De asemenea, a subliniat dragostea lui pentru valorile autentice, acesta deslușind de mic limbajul pietrei, al lemnului, al viețuitoarelor si al văzduhului. BRÂNCUȘI a căutat mereu esențialul, afirmând că în momentul când ajungi la esență, de fapt ajungi la simplitate. În continuare, a prezentat sufletul religios al artistului, care credea în câteva valori fundamentale. TISMANA va fi pentru artist centrul cunoașterii spirituale, aceasta având o mare tradiție de sfinți, de eroi și de gospodari. Își dorea o liniștire vie a sufletului, găsind această expresie în artă.

Elevii Cercului Cultul Eroilor „VIILOR” (Gabriela ANGHEL, Mădălina BERCEANU, Ionuț DRAGOMIR, Iulia TACHE și Maria TACHE) au pregătit pliante cu informații despre Constantin BRÂNCUȘI, vederi cu sculptura acestuia din Parcul HERĂSTRĂU, un material despre copilăria și adolescența sculptorului, subliniind trăsăturile de caracter dobândite în familie, prin educație, primii pași spre școală, efortul artistului de a-și îndeplini visul. Au amintit de eroii pe care BRÂNCUȘI îi iubea: deseori vorbea despre Tudor VLADIMIRESCU, un moșnean si el, despre panduri, frații BUZEȘTI, ș.a.

Domnul Nicolae MAXIM a interpretat la flaut „Pastorala românească„, de Petre ELINESCU.

Doamna Evelyne Maria CROITORU a amintit cele mai cunoscute lucrări ale sculptorului, Muza Adormită, Măiastră, Cocoșul, Cumințenia Pământului, Rugăciune, dar și simbolistica oului dăltuit în piatră. La final a recitat o poezie din volumul „O cafea cu tine„, o poezie adusă drept omagiu lui Constantin BRÂNCUȘI.

Doamna Ecaterina MIHAI a subliniat rolul artei în viața noastră, apreciind prezența elevilor la eveniment, subliniind că aceștia sunt cei care vor duce mai departe valorile noastre culturale.

Actrița Doina GHIȚESCU a recitat o poezie de Nichita STĂNESCU și poezia ”Rasfrângeri”, de Cezar BALTAG.

Am venit cu flori și gânduri aducătoare de liniște și bucurie. Am prezentat în cele două ceasuri imaginea celui mai iubit si apreciat sculptor, cioplitorul de suflet al neamului românesc. Frumusețea este dreptatea la care a ajuns. Cum? Muncind ca un sclav, poruncind ca un rege, creând ca un DUMNEZEU. Nu este un DUMNEZEU, dar putem crede că DUMNEZEU l-a ales să ne reprezinte în chipul cel mai pur al frumuseții sufletului nostru românesc. BRÂNCUȘI nu a plecat din țară ca să uite de sine, ci ca să își poată aminti contururile identității, nesfârșite punți ale dorului, BRÂNCUȘI a făcut din tăcerile pietrei, bătăi de inimă!

Lucretia NECHIFOR, vicepreședinte al Asociației Naționale Cultul Eroilor ”REGINA MARIA”, Filiala București, fondator și coordonator al Cercului Cultul Eroilor „VIILOR”.

 BIROUL EXECUTIV CENTRAL AL ASOCIAȚIEI NAȚIONALE CULTUL EROILOR ”REGINA MARIA

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *