UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE, 162 DE ANI: 1859-24 Ianuarie-2021.

Duminică, 24 ianuarie 2021, sărbătorim împlinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române Moldova și Țara Românească, cunoscută ca Mica Unire.

După mulți ani de ”piedici” impuse de marile puteri europene ale momentului, cu precădere Imperiul Otoman și Rusia Țaristă, Unirea a devenit realitate, într-un context favorabil, prin acțiunile pregătite și hotărâte ale elitei românești, bazate pe valorile şi idealurilie naționale ale poporului.

Prin Unirea Moldovei cu Ţara Românească s-a format statul unitar care a adoptat numele de România, cu Capitala la Bucureşti, cu o singură Adunare, un singur Guvern și un singur Domn.

Colonelul Alexandru Ioan CUZA a fost ales domnitor succesiv: la 5 ianuarie 1859, în Moldova şi la 24 ianuarie 1859, într-o ședință secretă a Adunării Elective, la hotelul Concordia din Bucuresti, în Ţara Românească. Domnia scurtă a lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), a fost o perioada de maximă dezvoltare a tânărului stat, iar prin reformele sale (agrară, fiscală, electorală, a învățîmântului, justitției, organizarea Armatei Naționale Moderne, ) a pus bazele dezvoltării moderne a României.

Unirea Principatelor a constituit primul pas – nașterea – al procesului ireversibil de realizare a statului național unitar român, a  constituit fundamentul realizării României Mari de la 1 decembrie 1918 – desăvârșirea – și a confirmat cursul spre modernitate a țării.

În fiecare an, la sărbătoarea națională din data de 24 ianuarie, românii, oriunde s-ar afla, cântă și se prind în ”Hora Unirii” – simbol al marii sărbători a unirii -, dar în 2021, din cauza restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19, manifestările dedicate aniversării a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române se vor desfăşura într-un cadru restrâns și nu se va dansa tradiționala „Horă a Unirii”.

În aceste condiții, românii de pretutindeni vor sărbători și se vor bucura de Mica Unire cântând/recitând Hora Uniriiimn național ce marchează Unirea Principatelor Române și dubla alegere ca domnitor a lui Alexandru Ioan Cuza, atât în Moldova, cât și în Țara Românească, la 1859.

 Hora Uniri

      versuri- Vasile Alecsandrimuzica – Alexandru Flechtenmacher.

 

Hai să dăm mână cu mână

Cei cu inimă română,

Să-nvârtim hora frăţiei

Pe pământul României!

 

Iarba rea din holde piară!

Piară duşmănia-n ţară!

Între noi să nu mai fie

Decât flori şi omenie!

 

Măi muntene, măi vecine,

Vină să te prinzi cu mine

Şi la viaţă cu unire,

Şi la moarte cu-nfrăţire!

 

Unde-i unul, nu-i putere

La nevoi şi la durere.

Unde-s doi, puterea creşte

Şi duşmanul nu sporeşte!

 

Amândoi suntem de-o mamă,

De-o făptură şi de-o seamă,

Ca doi brazi într-o tulpină,

Ca doi ochi într-o lumină.

 

Amândoi avem un nume,

Amândoi o soartă-n lume.

Eu ţi-s frate, tu mi-eşti frate,

În noi doi un suflet bate!

 

Vin’ la Milcov cu grăbire

Să-l secăm dintr-o sorbire,

Ca să treacă drumul mare

Peste-a noastre vechi hotare,

 

Şi să vadă sfântul soare

Într-o zi de sărbătoare

Hora noastră cea frăţească

Pe câmpia românească!

Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române–24 Ianuarie 2021, noi, membrii Biroului Executiv Central al Asociației Naționale Cultul Eorilor ”Regina Maria” ne exprimăm respectul, prețuirea și recunoștința pentru națiunea și elita românească, faptuitori ai Micii Uniri și urăm tuturor românilor sănătate, solidaritate, speranță, încredere, curaj și viață lungă!

 LA MULȚI ANI, ROMÂNIA UNITĂ!,

LA MULȚI ANI, SĂNĂTATE, SOLIDARITATE ȘI BUCURII TUTUROR ROMÂNILOR!

              NEAMUL ESTE ETERN PRIN CULTUL EROILOR!

BIROUL EXECUTIV CENTRAL AL ASOCIAȚIEI NAȚIONALE CULTUL EORILOR ”REGINA MARIA”

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *