SIMPOZIONUL „TUDOR VLADIMIRESCU ÎN MEMORIA POPORULUI ROMÂN”, BUCUREȘTI 26-28.05.2021

Simpozionul „Tudor Vladimirescu în memoria poporului român” se înscrie manifestărilor dedicate Anului „Tudor Vladimirescu”, care marchează două secole de la Revoluția din 1821, condusă de Tudor Vladimirescu.

Activitățile s-au desfășurat în perioada 26-29.05.2021 și a fost organizat în parteneriat cu Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Municipiului București, Colegiul Economic „Viilor”, Colegiul Tehnic Mecanic „Grivița”, Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, Școala Gimnazială „Grigorie Ghica Voievod” și Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”.

Principalele repere ale evenimentului au fost:

  • în data de 26.05.2021, activitatea a avut loc în spațiul bibliotecii Colegiului Economic „Viilor”, dar și în spațiul virtual, pe platforma „zoom.”, 100 de elevi fiind ochi și urechi la prezentarea doamnei muzeograf, invitat de onoare, d-na dr. Valeria BĂLESCU, muzeograf la Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I”, a prezentat elevilor materiale dedicate temei: stampe, desene („Ciucurii de la steagul lui Tudor Vladimirescu”; „Tudor Vladimirescu, 1821”, Litogr. și Tipogr. de Eduard Sieger, Viena; din ciclul: „Notabilități Române”, Colecțiune Adolph Wechsler, Viena-București; „Jurământul de credință al boierilor țării către slugerul Tudor Vladimirescu”, 20 martie 1821; litografie, 1888, „Teodor Vladimirescu, 1821”; litografie „Tudor Vladimirescu”, de Th. Amann, 1879; „Jurământul lui T. Vladimirescu, 1821”; „Mănăstirea Radu Vodă”, de A. Dumitrache; „Mănăstirea Cotroceni”, de A. Dumitrache – loc în care Tudor Vladimirescu și-a stabilit sediul pe timpul șederii la București și pe care a fortificat-o, cu sprijinul lui Gh. Lazăr; „Tudor Vladimirescu și pandurii trec Oltul, 1821”), facsimile, din patrimoniul muzeului (Proclamația de la Padeș”, „Proclamația către bucureșteni” ș.a., precum și unele desene realizate de Mircea Olarian, la comemorarea centenarului Revoluției lui Tudor Vladimirescu) și lucrări specifice („Insurecția României, de la Ianuarie 1821 – Iunie 1822”, de Aaron Florian, din: „Manual de istoria Principatului României, de la cele din întâi vremi istorice până în zilele noastre”, București, Tipografia Colegiului Sf. Sava, 1839), „Cronica revoluției din 1921”, de Ioan Dârzeanu, din: „Izvoarele contemporane asupra mișcării lui Tudor Vladimirescu, cu o comunicare făcută la Academia Română de Nicolae Iorga”, București, Librăriile „Cartea Românească” și Pavel Suru, 1921, au întregit tabloul momentului istoric de la 1921, precum și a conducătorului acesteia, cel ce a devenit eroul Tudor Vladimirescu).

Etalarea obiectelor și documentelor culturale a constituit un privilegiu pentru întregul auditoriu, elevii asistând la un adevărat curs de muzeografie privind  organizarea expozițiilor foto-documentare.

  • în perioada 27-28.05.2021, pe platforma „zoom”, elevii împreună cu cadrele didactice/bibliotecari școlari de la cele patru școli au prezentat  materiale, având teme diferite,  dintre care amintim: ” Tudor Vladimirescu – așa cum a fost  – despre copilăria și adolescența eroului”; ” Idealuri în contradicție; revoluția lui Tudor Vladimirescu și revoluția elenă pe pământ românesc – momente aniversare la bicentenar”; ”Revoluția franceză și revoluția condusă de Tudor Vladimirescu (influențe și asemănări)’’; ”Reflecția ortodoxismului asupra drapelului revoluției din 1821”; ”Personalitatea lui Tudor Vladimirescu și revoluția pandurilor”; ”Ecouri ale revoluției lui Tudor Vladimirescu în conștiința artistică națională”; ”Împrejurările  sfârșitului  lui  Tudor  Vladimirescu”;  ”Tudor Vladimirescu -brand turistic de țară”; ”Literatura și posteritatea lui Tudor Vladimirescu”; ”Figura legendară a lui Tudor Vladimirescu reflectată conștiința populară” și ”  Cât avem o țară sfântă”.

 

  • în data de 28.05.2021, ultima zi a simpozionului, elevi, profesori, părinți și oameni de cultură, alături de reprezentanți ai Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” – Filiala Municipiului București, au fost prezenți la statuia lui Tudor Vladimirescu din București (intersecția Șoselei Panduri cu Calea 13 Septembrie).

Elevii și profesorii care au prezentat lucrări în cadrul simpozionului au  primit diplome și premii (reviste Historia, Magazin istoric  și cărți din colecția Secretele Bucureștilor.

Participanți la eveniment, interpreții de muzică tradițională domnul Gabriel Gorjanu Gîlea și domnul Alexandru Liliea au susținut un scurt moment muzical dedicat momentului și au prezentat costumul  de patrimoniu oltenesc din zona natală a lui Tudor Vladimirescu cu simbolurile  sacre cusute cu migală: iatagan, vârfuri de lance, broasca,  rozete, axixmundi.

Elevii prezenți au recitat pozii dedicate și au cântat alături de domnul Bărcăcianu Dănuț, profesor de muzică” Cât avem o țară sfântă”. Au fost prezenți la eveniment și domnul Maxim Nicolae, flautist la Filarmonica ”George Enescu” și actrița Doina Ghițescu.  La final tinerii elevi au depus o coroană de flori la statuia lui Tudor Vladimirescu din partea Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”-filiala Municipiului București.

Simpozionul municipal ”Tudor Vladimirescu în memoria poporului român” a reprezentat o oportunitate pentru elevi de a cunoaște istoria țării, iar pentru profesori și membrii asociației o bună colaborare pentru noi activități.

Mulțumim tuturor instituțiilor participante, domnul locotenent-colonel Radu Riti, director al  Muzeului Militar Național ”Regele Ferdinand I”, doamnei Valeria Bălescu, muzeograf la Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I”, domnului col.(r.) Gurău Petru, președinte al Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”-filiala Municipiului București, doamnei  Lucreția Nechifor, președinte al Cercului Cultul Eroilor ”Viilor”, doamnei Stan Viorica, profesor de religie la Colegiul Economic ”Viilor”, doamnei Scoipan Carmen, bibliotecar școlar, domnului Gabriel Gorjanu Gîlea, de la Liceul Teoretic ”Dimitrie Bolintineanu”, doamnei Bălan Elena Mariana, director al  Colegiul Tehnic Mecanic Grivița, doamnei Bălan Violeta și domnului Bărcăcianu Dănuț, profesori la Școala Gimnazială „Grigorie Ghica Voievod”, cadrelor didactice care au coordonat elevii, membrilor asociației, și nu în ultimul rând  elevilor. Mulțumiri și domnului Alexandru Liliea sosit special de la Craiova pentru eveniment, implicaT voluntar în activitățile desfășurate.

Prin prezentarea acestor activități s-a urmărit readucerea în actualitate, îndeosebi pentru elevi, a unor momente legate de zbaterea și jertfa înaintașilor noștri și sperăm să continuăm și în anul următor un astfel de eveniment.

Lucreția Nechifor – vicepreședinte al Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, Filiala Municipiului București

BIROUL EXECUTIV CENTRAL AL ASOCIAȚIEI NAȚIONALE CULTUL EROILOR ”REGINA MARIA”

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.

Comments are closed.