SĂRBĂTOAREA TUTUROR ROMÂNILOR

ZIUA EROILOR!

 

Pe 15 mai 2018, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” a sărbătorit Ziua Eroilor. La Bucureşti şi în toate filialele din ţară, ceremoniile din acest an, înscrise în cadrul manifestărilor Centenarului Marii Uniri, au adus un omagiu celor care s-au jertfit pentru întregirea neamului românesc. Manifestarea de la Bucureşti a avut loc la Cercul Militar Naţional, în prezenţa unui numeros public.

Ziua Eroilor este alipită sau mai bine zis integrată de Praznicul Înălţării Domnului, prima mare sărbătoare creştină de după Sfintele Paşti, aşa cum a fost ea stabilită prin lege încă din perioada interbelică. Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, împreună cu filiala sa din municipiul Bucureşti, a organizat manifestarea cu anticipaţie, din simplul motiv că, în ziua de Înălţare, membrii lor sunt antrenaţi în ceremoniile oficiale, organizate la nivel naţional. Asistă la depunerea de coroane de flori la Mormântul Eroului Necunoscut şi la alte monumente şi cimitire, o lege a protocolului de stat superficială şi nedreaptă neincluzându-i în ceremonie nici pe ei, nici pe veteranii de război, nici pe militarii în rezervă şi în retragere. În aceste condiţii se depun coroane şi flori pe furiş, toţi aceştia şi copiii din şcoli, pe care ar trebui să-i învăţăm să fie patrioţi.

Sala de spectacole a Cercului Militar Naţional a fost plină iar pentru participanţi au vorbit, pe larg, despre eroi şi patriotism, despre pace şi război, despre neutralitate şi dreptul istoric, despre credinţa creştină şi apărarea ţării, generalul de brigadă în retragere Radu-Şerban Dan – prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, colonelul în rezervă, profesor universitar dr. Petre Otu – director adjunct al Institutului pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, preotul dr. Florin Şerbănescu, consilier patriarhal.

General de bg. (r) Radu Șerban DAN

Profesorul universitar dr. Petre OTU

S-au spus lucruri interesante despre identitatea naţională, despre oameni de excepţie care s-au comportat  în situaţii de luptă, şi după aceea – prin comemorarea eroilor – într-un mod cu totul deosebit.

Preot dr. Florin ȘERBĂNESCU

 

În partea a doua a manifestării au omagiat eroii şi românitatea, prin cântec şi poezie, Ansamblul Artistic „Doina” al Armatei, condus de Stelian Ungureanu, grupul de copii „Corneţenii” de la Centrul Cultural din localitatea Cornetu, judeţul Ilfov, pregătit şi dirijat de colonelul Marius Crucianu.

Flautistul Nicolae Maxim şi percuţionista Ilinca Lorenz, de la Filarmonica „George Enescu”, au intrepretat trei piese muzicale dedicate eroilor. Domnul Nicolae Maxim a recitat două poezii patriotice. Şi-a dat concursul şi actriţa Doina Ghiţescu, de la Ansamblul „Ciocârlia” al Ministerului Afacerilor Interne, iar solistul Iustin Popa a interpretat o priceasnă ardelenească, de prin părţile Sibiului.

Toate aceste forţe, cu excepţia Ansamblului, au fost mobilizate de Cercul Eroilor de la Colegiul economic din Şoseaua Viilor, Bucureşti, în cadrul căruia activează, condus cu discreţie şi hărnicie de bibliotecara şi poeta Lucreţia Nechifor.

Totul s-a desfăşurat privegheat de un mănunchi de margarete şi o lumânare aprinsă sub drapelul de identificare al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Evenimentul a fost moderat de Grigore Buciu, vicepreşedinte al Asociaţiei, iar Brigada de Gardă „Mihai Viteazul” a asigurat trompetul şi militarii, ca simbol al legăturii dintre trecut şi prezent.

O manifestare – evocare, un gest omagial al Recunoştinţei pentru cei care şi-au dat viaţa pentru noi şi pentru ţara în care trăim!

 

 

This entry was posted in Fără categorie. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *