IN MEMORIAM! Colonel (rtr.) diplomat Ioan TODERICIU
Cu regrete sincere și profundă tristețe, Biroul Executiv Central al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” anunță decesul domnului Colonel (rtr) diplomat Ioan TODERICIU, președinte de onoare al Asociației, decedat la vârsta de 92 de ani, astăzi 23 februarie 2022, în jurul orei 15.00, în ziua în care a fost înmormântată iubita sa soție Elena (cu care a fost căsătorit timp de 70 de ani), decedată în urmă cu câteva zile.
Colonelul (rtr.) diplomat Ioan TODERICIU s-a născut la 03 mai 1930, în localitatea Lupeni, județul Hunedoara. Mama sa, Carolina CRIȘAN, la vârsta de 17 ani a participat la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1918, ca delegat al comunei Cricău.
La 30 decembrie 1951, a absolvit Școala Militară de Ofițeri de Rezervă, iar prin ordinul Ministrului Apărării Naționale și–a început cariera de ofițer activ în Armata României, încadrând diferite funcții, în diferite structuri și garnizoane.
În perioada 1962-1965 a urmat cursurile Academiei Militare-Secția Rachete Antiaeriene, din București, iar după absolvire, începând cu anul 1965, a fost încadrat în cadrul Direcției de Informații Militare (D.I.M.), unde, după stagii de pregătire specifică, a ocupat diferite funcții importante:
– șef sector analiză state din Zona Mediteraneană;
– analist state membre NATO;
– component al grupelor operative de analiști militari pe timpul conflictelor militare din Vietnam, Pakistan, Orientul Apropiat, Grecia, Cipru, Cehoslovacia etc;
– analist în grupul de informare operativă a D.I.M.;
– șef de compartiment analiză-sinteză a zonelor de instabilitate, războaie locale, lovituri de stat etc;
– atașat militar în Ungaria, în perioada 1979-1990.
Cunoașterea limbii maghiare, inteligenţa sa, loialitatea faţă de ţară şi hotărârea l-au ajutat să-și apere ţara, pe specificul său, de atașat militar, timp de 11 ani în Ungaria, de unde a putut observa creşterea iredentismului maghiar, îndeosebi după 1980, semnalele periculoase ale propagandei ungureşti, semnele premature ale dezintegrării lumii comuniste şi, în sfârşit, pregătirea subterană a revoluţiei şi revoluţia în sine, în decembrie 1989. O realizare majoră a carierei diplomatice, în condițiile complicate ale anului 1989, a constituit-o determinarea diplomaților americani de la Budapesta să propună președintelui SUA, Bush senior, să sprijine România, conform cererii colonelului TODERICIU: ”În prezent țara noastră are nevoie de sprijin politic. Mai concret, dorim ca președintele Bush să vorbească la radio și televiziune și să afirme că acordă tot sprijinul cursului evenimentelor din România, că acordă sprijin noilor lideri care au preluat puterea ……. Și să facă uz de influența sa ca și partenerii din NATO să țină astfel de discursuri de sprijin al evenimentelor din România”. Și președintele Bush a transmit exact acest mesaj.
După de 39 de ani de carieră militară prodigioasă, în septembrie 1990, colonelul (rtr) diplomat Ioan TODERICIU a fost trecut în rezervă, cu un trecut extraordinar şi o credibilitate la fel, conferite de statutul său de cel de-al 12 diplomat militar (atașat aero și naval), la Budapesta.
Din dorința și vocația de a-și sluji țara, a continuat să activeze în cadrul Asociației Diplomaților Militari în Rezervă și în Retragere și a aderat la Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, unde a devenit vicepreședinte și, ulterior, președinte de onoare, înregistrând realizări remarcabile: s-a încheiat primul protocol de colaborare dintre Asociaţie şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării, s-au constituit cercurile ”Cultul Eroilor” din învăţământul preuniversitar şi regulamentul de funcţionare a acestora.
A participat la numeroase simpozioane şi alte manifestări cultural-istorice, a susţinut numeroase emisiuni la Radio România Actualităţi, televiziune și a dat interviuri pubicate în presa scrisă, veritabile lecţii de patriotism şi onestitate, folosind toate oportunităţile pentru a promova organizaţia şi mai ales obiectivul ei central – Cultul Eroilor.
A publicat o carte despre perioada în care a fost atașat militar la Budapesta și o alta, intitulată ”România în contextul schimburilor politice, economice și sociale din Europa Centrală și de Est din anul 1989”, Editura Stefadina, București 2020
A fost susţinătorul ridicării unui monument al Unirii la Alba Iulia, realizat în anul 2018, pe Platoul Romanilor. Implicat total și neobosit pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, în 2018 a întocmit un mesaj emoţionant către generaţiile care vor sărbători Marea Unire în 2068 pe care l-a înmânat elevului Mihai Ioan Lupşa, de la Şcoala Gimnazială „Vasile Goldiş”, din Alba Iulia, împreună cu Medalia „Centenarul Marii Uniri” a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”.
Pentru meritele deosebite dobândite în întreaga sa activitate profesională și voluntară, colonelului (rtr) diplomat Ioan TODERICIU i s-au conferit diverse ordine și medalii naționale de către Ministerul Apărării Naționale, de către Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” (Emblema de Onoare și Medaliile aniversare 20, 25 și 30 de ani a A.N.C.E. „Regina Maria), de către Asociația Diplomaților Militari în Rezervă și în Retragere și i s-au acordat numeroase diplome, de către diferite Fundații și Asociații din domeniul cinstirii eroilor neamului.
Colonelul (rtr) diplomat Ioan TODERICIU are doi fii, colonelul (r) Petru TODERICIU, născut în anul 1955 și colonelul inginer (r) Tudorel TODERICIU, născut în anul 1957, de care a fost foarte mândru.
În aceste clipe triste pentru familie, de pierdere grea pentru noi, prietenii, colegii și colaboratorii săi, în numele meu personal și al membrilor Biroului Executiv Central al Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” transmit Sincere condoleanțe familiei îndurerate!
Dumnezeu să vă dea odihna cea veșnică domnule colonel!
PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI NAȚIONALE CULTUL EROILOR ”REGINA MARIA”
General-maior (r) prof. univ. dr. Visarion NEAGOE
Persoanele care doresc să-i aducă un ultim omagiu d-lui colonel (rtr) diplomat Ioan TODERICIU o pot face în data de 25.02.2022, începând cu ora 12.45, la CIMITIRUL MILITAR GHENCEA- 1 (Bvd. Ghencea, nr. 22, Bucureşti).