La unison, la sanctuarul de oseminte de la Oarba de Mureș, la Monumentul Ostașului Român din Târgu Mureș și în cadrul programului festiv și cultural- artistic din Piața Teatrului, parlamentarii prezenți, autoritățile locale, prefectul Mircea Dușa, vicepreședintele CJ Mureș., Alexandru Câmpean, primarul Dorin Florea și inspectorul școlar prof.dr. Maria Kozac au detaliat luptele purtate in urma cu 75 de ani, la Oarba de Mureș, cele mai crâncene lupte duse pentru eliberarea Ardealului de Nord, onorat fiind sacrificiul ostașilor și, totodată, au predat „ștafeta” cultului eroilor tinerei generații, pentru a ține veșnic aprinsă candela în memoria martirilor neamului românesc. Ceremonialul religios și militar, cântul vocii de aur al Leontinei Pop, alocuțiunile vibrante și depunerile de coroane la monumentele închinate eroilor neamului, întregul program organizat cu atenție de organizatori au adus, în alt an jubiliar după anul Centenar, prinosul de recunoștință și pios omagiu înaintașilor care își dorm somnul de veci sub cotele epopeii de pe râul Mures.
Delegația celor 30 de membri ai filialei județene a Asociatiei Cultul Eroilor Regina Maria Constanța, condusă de președintele acesteia, col (r) Remus Macovei, ofițer de carieră în rezervă și scriitor, și de președintele filialei municipale Mangalia, Emil Corneliu Ninu, dascăl si scriitor, a adus candela neuitării în memoria Diviziei 9 Infanterie Constanța care, în toamna anului 1944, și- a dat jertfa de sânge pe plaiurile mureșene, alături de mii de soldați ai Armatei Române. 100 de ofițeri, 56 de subofițeri și 4.638 de soldați dobrogeni, români si minorități conlocuitoare, au pierit la Oarba de Mureș, sub cotele epopeii de pe râul Mures, a reamintit distinsul oaspete.
Gazdele delegației, Asociația Cultul Eroilor Regina Maria Filiala Mures, președinte col (r) Ioan Cocean, au fost onorate de prezența colegilor dobrogeni în judetul nostru, unde focuri de armă au nestins ecoul în an jubiliar și în fiecare an, iar deplasările comune in țară si peste granițe, unde s- au jertfit militarii români, vor continua.
Elevii târgumureșeni au primit, din partea reprezentanților Cultul Eroilor, miniediția Luceafărul de Mihai Eminescu si felicitări marcând anul jubiliar și recenta sărbătoare a Limbii și Literaturii Române.
Aportul actorului Nicu Mihoc, directorul Companiei Liviu Rebreanu, versurile închinate înaintașilor in Piata Teatrului si, din nou, vocea de aur a solistei populare Leontina Pop, parada militară de final au încântat asistența după pioasele solemnități religioase ale pornenirii eroilor neamului.
Menționăm însa, în primul rând interesul autorităților, sprijinul Consiliului Județean Mureș pentru modernizarea Mausoleului de la Oarba de Mureș, o dorință exprimată constant de vicepreședintele Alexandru Câmpean si care prinde tot mai mult contur, și cu aportul artiștilor plastici.
În dimineața zilei, la Cercul Militar, Asociația „Avram Iancu” a Veteranilor și Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, a susținut un simpozion cu participarea președintelui gl mr (r) Gheorghe Popa,, fiind marcată campania militară din urmă cu 75 de ani, în județul cu cele mai multe victime armate din cuprinsul țării, în cel De-al Doilea Război Mondial.
Biroul Executiv Central al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”