DRUMEȚIE LA MUZEU – SĂ ÎNȚELEGEM ISTORIA!

Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”, Filiala Municipiului București a organizat, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, activitatea ”Nicolae Iorga – 150 de ani de la nașterea marelui savant”, la sediul acestuia, în data de 09 aprilie 2022.

Membrii asociației, elevii cercului Cultul Eroilor din Colegiul Economic „Viilor”, coordonați de doamna Nechifor Lucreția, și elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Buturugeni, Jud. Giurgiu, coordonați de doamnele Delia Hodobașa, Elena Ciobanu şi Patricia Puiu, au ales să-și petreacă ziua de 9 aprilie în spațiul muzeului, pentru a vizita expoziția omagială dedicată lui Nicolae Iorga. Aceasta a fost realizată pe baza pieselor Colecției „Iorga-Pippidi”, donate muzeului de către profesor univ. dr. Andrei Pippidi, nepotul lui Nicolae Iorga.

Am fost întâmpinați de domnul Flaviu Roaita, ghid, care ne-a prezentat exponatele, răspunzând întrebărilor noastre. În muzeu era o atmosferă primitoare.

Timp de o oră am admirat exponatele: actul de naștere al marelui istoric, actele de studii primare, gimnaziale și diplomele de licențiat și doctor; câteva dintre cele mai importante diplome de doctor honoris causa de la marile universități ale Europei, precum și brevetele și medaliile primite de-a lungul vieții, de la cele românești- Marele Colan al Ordinului Carol I și Marele Colan al Ordinului Ferdinand I-, la cele străine – Legiunea de Onoare, în grad de Mare Cruce, Franța; Ordinul Mântuitorului, în grad de Mare Cruce, Grecia; Ordinul Coroana Italiei, în grad de Mare Cruce; Ordinul Vytautas cel Mare, în grad de Mare Cruce, Lituania; Ordinul Sfântul Iacob al Spadei, în grad de Mare Cruce, Spania și altele. Mărturii ale vieții, activității științifice, literare, eseistice, dramaturgice și politice ale marelui savant.

Și a mai fost ceva! Tot în spațiul muzeului se află și expoziția tematică „România în Al Doilea Război Mondial. 1941-1945”.

Evident că ne-am continuat călătoria prin muzeu, pentru a descoperi ori pentru a ne reaminti despre trecutul nostru. Proiectul expozițional marchează împlinirea a 80 de ani de la intrarea României în ultima conflagraţie mondială: campania militară din Basarabia și Bucovina, campaniile militare de pe Frontul de Est și de pe Frontul de Vest, aviația română în timpul războiului, viața soldaților și a prizonierilor, aspecte de viață cotidiană, diplomația și spionajul, instaurarea comunismului. Cu un mare interes am studiat obiectele expuse: documente oficiale, brevete, machete de avioane, harta României, decorații, obiecte personale, publicații din anii războiului.

Această vizită la muzeu ne-a emoționat, apreciind efortul muzeografilor de a ne arăta o perioadă istorică, prin atâtea detalii, documente, o personalitate importantă a istoriei noastre, precum este cea a lui Nicolae Iorga. Mulțumim dnei Adela Stan, de la compartimentul relații publice, pentru bunăvoința de a ne oferi ocazia să vizităm aceste expoziții.

La final, am avut parte de un moment artistic susţinut de muzicienii Nicolae Maxim (flaut) și Ștefan Gheorghiu (violă) în sala mare, lângă soclul Columnei, care au interpretat ”Duet pentru flaut și violă” de Franz Anton Hoffmeister și ”Scenă pastorală română” de Petre Elinescu.

Mulțumim domnului colonel (r) Petru Gurău, președintele Filialei Municipiului București a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, pentru această activitate cultural-educativă. Vizita la muzeu ne-a  făcut să înțelegem cât este de important să ne cunoaștem și să ne apreciem valorile noastre. Arta privirii a căpătat valențe noi și distincte!

Vom călători iar, vom reveni de fiecare dată cu aceeași dragoste, să descoperim alte momente importante ale istoriei noastre.

Lucreția Nechifor, vicepreședinte,Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”, Filiala Municipiului București

BIROUL EXECTIV CENTRAL AL ASOCIAȚIEI NAȚIONALE CULTUL EROILOR ”REGINA MARIA”

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.

Comments are closed.