COMEMORAREA JERTFEI SUPREME DE LA OARBA DE MUREȘ -80 DE ANI!

Domnul colonel (r) Gheorghe MATEESCU, prim-vicepreședinte și colonelul (r) Nicolae IVAN, vicepreședinte în cadrul Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” (ANCE”RM”), împreună cu membrii filialelor Mureș, Alba, Bihor, Bistrița Năsăud, Brașov, Constanța, Hunedoara și Sibiu au reprezentat asociația, cu o prezență și implicare remarcabile, la comemorarea bătăliei de la Oarba de Mureș.

La împlinirea a 80 de ani de la sângeroasele lupte de la Oarba de Mureș, din perioada 16 septembrie-6 octombrie 1944, când Armata Română a pierdut 11.000 de luptători, în una din cele mai sângeroase bătălii din cel de-al doilea război mondial, astăzi 25 septembrie 2024, au fost rememorate acțiunile Diviziilor 9 și 11 Infanterie și au fost omagiați și cinstiți eroii care au căzut în luptă pentru cucerirea dealului Sângeorgiu cu cota 495, pentru eliberarea Ardealului de Nord de sub cocupația horthysto-hitleristă.

În semn de adâncă recunoștință, reprezentanții ANCE”RM” au susținut alocuțiuni omagiale și au depus coroane de flori la monumentul eroilor români căzuți pentru patrie.

Evenimentul a fost organizat de garnizoana Târgu Mureș și Brigada 30 Gardă, în cooperare cu prefectura județului Mureș și cu sprijinul autorităților publice locale.

La acțiuni au participat reprezentanții Statului Major al Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, structurilor de învățământ liceale din județele Mureș și Sibiu, Veteranilor  de război și ai Asociației ”Mihai Viteazul 30 Tradiție și Continuitate”.

Un moment emoționant l-a constituit alocuțiunea domnului Gheorghe ȘANTA. participant și supraviețuitor al luptelor de la Oarba de Mureș, membru al filialei Bistrița Năsăud al ANCE”RM”.

Domnul general-locotenent (r) Corneliu POSTU, președintele ANCE”RM”, apreciază prezența semnificativă la eveniment a membrilor asociației, cărora le transmite mulțumiri și felicitări și îi îndeamnă să continue creșterea implicării și a vizibilității în promovarea cultului eroilor.

În același timp, președinte ANCE”RM„ mulțumește conducerii Statului Major al Forțelor Aeriene pentru sprijinul acordat în asigurarea deplasării membrilor Biroului Executiv Central, precum și filialei Mureș a Asociației și domnului colonel (rtr) Ioan COCIAN, pentru implicare în organizarea participării ANCE”RM” la eveniment.

Felicitări participanților și glorie veșnică eroilor de la Oarba de Mureș!

Colonel (r) Nicolae IVAN, vicepreședinte

BIROUL EXECUTIV CENTRAL AL ASOCIAȚIEI NAȚIONALE CULTUL EROILOR ”REGINA MARIA”

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.

Comments are closed.